A keserű csokoládéban található összetevők segítenek csökkenteni a koleszterinszintet - ez pedig különösen azoknál a cukorbetegeknél létfontosságú, akiknek veszélyesen magas a vérzsír szintjük. Ebben az édességben ugyanis rengeteg a kakaó, amely gazdag polifenolokban, amelyek más tanulmányok szerint csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
A Hull Egyetem munkatársai cukorbetegek egy kis csoportjával kísérleteztek, akiknek olyan csokoládét adtak, amely gazdag volt a jótékony összetevőben. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek 16 hétig kellett étcsokit enniük, végül megfigyelték, hogy ez alatt az idő alatt a káros koleszterin szintje kis mértékben csökkent, a 'jó' koleszterin mennyisége ugyanakkor emelkedett - írja a Diabetic Medicine.
A magas koleszterinszint különösen nagy problémát jelent számos cukorbeteg számára, és erősen kapcsolódik a szívbetegségek kialakulásához, ezért lehetne jelentős a felfedezés. A Diabetes UK szerint azonban a csoki magas zsír- és cukortartalma messze felülmúlják azokat az előnyöket, amellyel a fogyasztása járhat.
A cukorbetegséggel foglalkozó szakértők ugyanis attól tartanak, hogy a kutatási eredményeket a betegek úgy fogják értelmezni, hogy zöld utat kaptak a csokoládéevésre. A tudósok azonban elmondták: mindenképpen be kell tartani egy ésszerű határt.