Gondoljunk a koleszterinszintünkre időben! - A jó és a rossz koleszterin - Akkor jó a koleszterinszint.... - Hogyan normalizálható a koleszterinszint? - Koleszterin határértékek
KOLESZTERIN ÉS A DIÉTA
Táplálkozástudományi szakemberek az egyes országok statisztikai adatait (táplálkozási szokások, megbetegedési, halálozási statisztikák) értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy ahol magas az állati eredetű, túlnyomórészt telített zsírsavakat tartalmazó zsírok fogyasztása, ott magasabbak a vér koleszterinszintjének értékei. Ennek következtében � mivel a koleszterin lerakódva az érfalakba érelmeszesedést okoz � gyakoribb a szívkoszorúér-meszesedés és a szívinfarktus is.
Az elmúlt évtizedekben az is bizonyítható volt, hogyha a koleszterinszintet diétával és szükség szerint gyógyszerrel csökkentették, akkor a szívinfarktus kockázata is csökkent.10%-os koleszterinszint-csökkenés 20-50%-kal csökkentette az infarktus kialakulásának kockázatát.
A legújabb vizsgálatok szerint a koleszterinszint drasztikus, 25-30%-os csökkentése nemcsak az infarktuskockázatot mérsékelte, hanem a túlélést is növelte. Az életkilátások 5-9 évvel hosszabbodhatnak meg. Ilyen mértékű koleszterinszint-csökkentéssel a már kialakult szívbetegségben a szívkoszorúér-meszesedés folyamata nemcsak lassítható, hanem bizonyos esetekben még az érelmeszesedés is visszafordítható. A vér magas koleszterinszintje elsősorban táplálkozással, illetve az esetek egy részében a szervezet belső koleszterintermelésének fokozódásával függ össze.
A ZSÍRSAVAK HATÁSA A VÉR KOLESZTERINSZINTJÉRE
Zsírsav |
Hatása a vér koleszterinszintjére |
többszörösen telítetlen | csökkenti |
egyszeresen telítetlen | csökkentheti |
telített | növeli |
A táplálkozás során különböző zsírféleségeket fogyasztunk. E zsiradékok különböző zsírsavakból állnak, amelyeknek más és más hatásuk van a vér koleszterinszintjére. A legártalmasabbak az úgynevezett telített zsírsavak, amelyek kétszer olyan mértékben emelik a koleszterinszintet, mint maga a táplálék koleszterintartalma. Ezek főleg állati eredetű zsírokban találhatók nagy mennyiségben, nemcsak látható, hanem úgynevezett rejtett zsírok formájában is, például a húskészítményekben. A növényi eredetű táplálékok is tartalmaznak zsírt, ezek azonban főleg úgynevezett telítetlen zsírsavakat, amelyek közül a többszörösen telítetlenek csökkentik, de még az egyszeresen telítetlenek is mérsékelhetik a koleszterinszintet. A növényi eredetű táplálékok � szemben az állati eredetűekkel � egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint.
Hazánkban évtizedeken át jellemző volt a sertészsír túlfogyasztása, az utóbbi években azonban kedvező fordulat történt. Felmérések szerint ma már főleg a telítetlen zsírokat tartalmazó, így egészségesebb margarin és olaj fogyasztása megelőzi a sertészsírét és a vajét.
Ugyanakkor a konyha-, illetve gyártási technikának is szerepe van abban, hogy a növényi zsiradékok egészségmegőrző hatásukat kifejthessék. Az olajok ismételt felhevítését, felhasználását kerülni kell. A margaringyártásban modern technológiai eljárásokkal kell biztosítani a legoptimálisabb zsírsavösszetételt.
Hazánkban is forgalomba került a Flora margarin, amelynek zsírsavösszetétele a legkedvezőbb a margarinok közül és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
Hazánk lakossága kétharmadának az ideális, 5,2 mmol/1 felett van a koleszterinszintje, egynegyedének pedig a már kórosnak mondható, 6,5 mmol/1 felett. A túlzott zsírfogyasztás következtében a másik szintén fontos vérzsírféleség, a triglicerid szintje is emelkedett értékeket mutat a lakosság 20%-ánál. A trigliceridszint 2,3 mmol/1-ig elfogadható.
A helyes táplálkozás segít az ideális koleszterinszint elérésében és megtartásában. A túlzottan magas koleszterinszint az esetek nagy többségében diéta segítségével 10-20%-kal csökkenthető. Már kialakult szívkoszorúér-betegség esetén ez a csökkenés hatékony gyógyszeres kezeléssel tovább fokozható.
NÉHÁNY TÁPLÁLÉK KOLESZTERINTARTALMA (mg/100g)
sertésvelő |
3000 |
rostonsültek sertéscomb csirkecomb (bőrrel) marhacomb pulykacomb (bőrrel) |
|
libamáj borjúmáj marhamáj sertésmáj csirkemáj |
300-900 |
főzőkolbász téliszalámi sertéssonka sertés- és marhavirsli, párizsi, krinolin olasz felvágott pulykafelvágott |
100 |
csontvelő császárhús disznósajt vaj sertészsír csirkeszárny csirkecomb csirkemell pulykacomb pulykamell |
240 |
tejszín tejföl (22%-os) tojás (l db) csak a sárgájában van koleszterin krémtúró étkezési túró étkezési túró (sovány) |
75 |
Hosszútávú vérzsírszint- és testsúlycsökkentő, energiaszegény étrendhez ajánlott élelmianyagok és élelmiszerek
A diéta idején ehető ételek
A diéta idején nem ehető ételek
A lakosságnak csökkentenie kellene az összes zsír, ezen belül főleg az állati eredetű, telített zsírsavak fogyasztását, amelytől önmagában is lényegesen csökkenne a magas koleszterinszint kialakulásának esélye.
Forrás: sziverrendszer.blog.hu